AGENDA


Zaterdag en zondag 10 en 11 september meerdere keren een voordracht tijdens Kunst aan de Vaart in Assen.


TEN SLOTTE

vannacht op mijn balkon
de zonnewarmte zat in de stenen
gevangen in het beton

als een soldaat op vrede
had ik op regen gewacht

halverwege de nacht
begon het zachtjes te ruisen
rook ik de eerste vleugen petrichor
en later de kruidige neveldampen
losgeweekt uit het stedelijk groen

wiebelend over zwiebelzwampen
verdween ik naar andere tijden, naar toen

ik stond op, moest naar bed
om daar in gods vergetelheid
mijn ongeloof te belijden
aan het vrijwillige slaapverlet

Een recensie over Dwarswegen


EAN: 9789464486049
Auteur: Adrie Krijgsman
Titel: Dwarswegen
Uitgever: Brave New Books
Bindwijze: hardcover, 158 pagina’s
Prijs: € 44,95

Je kunt de bundel bestellen bij elke boekhandel, of bij de uitgever Brave New Books.

Op zijn weblog Kunst-stukjes schreef Jurjen K. van der Hoek op 1 maart 2022 een (prachtige) recensie over mijn boek Dwarswegen.

De dwarse wegen in het beeldend werk van Adrie Krijgsman

Voordat hij zich aan mij openbaart als beeldend kunstenaar ken ik hem als begenadigd dichter. Twee van zijn bundels mocht ik reeds becommentariëren. Een schrijver met scherp oog voor de kleine dingen in de nabijheid van zijn omgeving en de grote problemen verder weg op het wereldtoneel. Nu dan ligt een gebonden oeuvreoverzicht aan mij voor. Hierin laat hij mij, en anderen die de uitgave zich aanschaffen, een deel van zijn beeldende werk in verf, potlood en inkt zien. Maar ook keramiek en fotografie. Performance en installaties. En grafisch ontwerp en vormgeving. Krijgsman is een spin in zijn kunstweb, die aan vele touwtjes trekt. Een jongleur die diverse ballen in de lucht houdt. Lees verder “Een recensie over Dwarswegen”

De oligarchen

en nu? we hebben ze verwelkomd
in onze voetballounges
in onze koningshuizen
op onze Amsterdamse Zuidas

we hebben ze lage belasting gegeven
we hebben ze op hun tronen geheven
en nu? het vele geld alleen gaat snel vervelen
dus spelen de oligarchen landjepik

en wij? de velen die klakkeloos consumeren
om hun bezit te garanderen
verbleken van schrik

Dwarswegen – een beeldend oeuvreoverzicht

Adrie Krijgsman

Dwarswegen
Een prachtig oeuvre- en ontwikkelingsoverzicht van het beeldende werk van Adrie Krijgsman. Werk met een seriële diversiteit dat getuigt van een onderzoekende houding.
€44,95 Hardcover

Van een goede vriend, de tekenaar Peter van der Weij, kwam op facebook al de eerste aanbeveling voor Dwarswegen binnen. Bevooroordeeld, zou je kunnen denken, maar dat zou ik zelf als een vooroordeel beschouwen, want we kunnen elkaar ook stevige kritiek leveren als dat nodig is.
“Nadat we gisteren de radiostudio van Omroep Assen uitliepen (om de expositie te promoten) kreeg ik van Adrie zijn verse boek met daarin een overzicht van al zijn schilder- en tekenwerk. Het is een flink oeuvre van ruim vijftig jaar aan onderzoek, worsteling, experiment en ontwikkeling. Onder het genot van een biertje hebben we het boek en inhoud en alles er om heen besproken – ik kan nog steeds enorm zeiken over typografische aspecten ontdekte ik. Maar ik ben een grote fan van de man en zijn werk en zou iedereen aanraden het boek te kopen en grondig te bestuderen. Om een uitspraak van Karel Appel te gebruiken: ‘de smeuïge geilheid van de verf’ druipt van iedere pagina!”

Een hommage aan Bart van Mulkom

Op 21 november brachten we een een culturele hommage aan onze in augustus overleden vriend Bart van Mulkom, onder de titel DUBBEL EN DWARS een hommage aan BART. En wat was het een fantastische, memorabele middag!
Ook werd er een (herinnerings)bundel uitgebracht met bijdragen van degenen die deze middag optraden.

Een recensie over Bitter

EAN: 9789464358926
Auteur: Adrie Krijgsman
Titel: Bitter
Uitgever: Brave New Books
Bindwijze: paperback, 54 pagina’s
Prijs: € 14,00

Je kunt de bundel bestellen bij elke boekhandel, of bij de uitgever Brave New Books.

Op zijn weblog Kunst-stukjes schreef Jurjen K. van der Hoek op 8 oktober 2021 een (prachtige) recensie over mijn bundel Bitter

Bitter smaakt zoet in de woorden van Adrie Krijgsman

“het wolkendek slokt allengs bergtoppen op / drukt het landschap dicht / ontneemt het de hortende adem / het karige licht” Hij zit achter zijn bureau. Tuurt over de velden, of staart over de daken. Want de plek van die schrijvershut of de zolderkamer kan ik van hieruit niet traceren. Ik zie hem daar zo zitten op de keukenstoel. In gedachten. De schrijver, de dichter. Met de pen tussen de vingers, als een slagwerker die jongleert met de drumstokken. Deze draaien door zijn vingers rond, jaloers bezag ik dat toen. Net zoals de mens die altijd alle ballen in de lucht kan houden, stinkend jaloers.

Op die pen, een ballpoint, knaagt hij. Kauwt wanneer hij niet schrijft. De punt is verbeten. Hij leent de pen niet uit, wanneer daarom gevraagd wordt. Daarom. Het is zijn pen, zijn DNA kleeft eraan. Hij heeft een reeks woorden uit die pen gezogen. Net alsof de inspiratie in de inkt daarvan zit. Maar niets is minder waar. Zijn invallen komen van over de velden, langs de bomen. Van over de daken, langs de goten. De pen zet hem tot nadenken, peinzen, mijmeren. De auteur, de poëet. Want wat wanneer hij niets opschrijft, maar met zijn graaitaal het onhoorbaar gesprek via het qwertytoetsenbord op het beeldscherm zet. Dan is er geen pen. Kan hij nergens op knagen. Komt er dan geen woordenstroom? Het zit niet in de pen, het zit in de atmosfeer. Het leven. Lees verder “Een recensie over Bitter”

Bitter – gedichten


 
Geen psychologisch verkooptechnisch uitgekiende titel. Maar er kan altijd nog een buikbandje omheen met een ritsje positieve superlatieven. 😉 Te bestellen bij de uitgever of bij elke boekhandel in Nederland.

EAN: 9789464358926
Auteur: Adrie Krijgsman
Titel: Bitter
Uitgever: Brave New Books
Bindwijze: paperback, 54 pagina’s
Prijs: € 14,00

Nieuw kunstpodium in Assen

Uiteraard steun ik alle initiatieven die de hedendaagse/actuele beeldende kunst in Assen ten goede komen.
En ja, ik heb (vanuit DeFKa Research) natuurlijk wel mijn bedenkingen bij deze toch wel genereuze financiering voor iets dat nog handen en voeten moet gaan krijgen en ben zeer benieuwd naar de inhoudelijke programmering. Laten we hopen dat daarin ook plaats is voor vernieuwende, experimentele kunst, zoals DeFKa Research – en het voormalige SMAHK – die al jaren programmeerde, met een tiende van het nu aan Campis toegewezen bedrag, waardoor we helaas in de marge moesten opereren.

Gemeente Assen

Vanaf oktober beschikt Assen met stichting Campis over een nieuw, spraakmakend en kwalitatief podium voor hedendaagse kunst en vormgeving (BKV) in de binnenstad van Assen.
Wethouder Bob Bergsma, verantwoordelijk voor kunst en cultuur, is blij met het nieuwe podium. “Assen wil op cultureel gebied een spraakmakende en onderscheidende hoofdstad zijn. Met dit podium voor hedendaagse kunst wordt het culturele aanbod in Assen vergroot en gevarieerder.”

De gemeente stelt in 2021 een bedrag beschikbaar van €90.000 aan Campis. In de jaren 2022, 2023 en 2024 ontvangt de stichting jaarlijks € 150.000 van de gemeente Assen. Dit betreft de besteding van de Decentralisatie Uitkering Beeldende Kunst en Vormgeving (DUBKV) of te wel de BKV-gelden. Voor het jaar 2022 stelt de gemeente een incidentele subsidie van € 25.000 beschikbaar.

Lees hier meer over stichting Campis

Conceptomslag voor de roman Tergus


De structuur van de roman is rond, dat wil zeggen dat ik er tevreden over ben. Het wil niet zeggen dat er niets meer wordt veranderd. Voorlopig ga ik aan de slag met verfijningen en kan in de tussentijd het conceptomslag bezinken.