Gedichtendag 2010

Hagar Peeters
Hagar Peeters, Adrie Krijgsman en Gert Wijlage

Onder de titel LIVE STREAM POETRY werd vanuit boekhandel Iwema in Assen een live-uitzending verzorgd voor de lokale radiozender Radio Assen. In de uitzending, onder auspiciën van DeFKa /Het Lokale Brein droegen Hagar Peeters, Nicolette Leenstra, Egbert Hovenkamp II en Adrie Krijgsman voor uit eigen werk.
Hagar Peeters begon met een voordracht uit haar laatste bundel, ‘Loper van licht’ (Bezige Bij, 2008); een bundel die nogal wisselend is ontvangen maar waaruit ik zelf het lange gedicht ‘Jeremiade voor het Avondland’ zeer de moeite waard vond. Ik ben dan ook een liefhebber van lange, wat bezwerende gedichten met veel opsommingen. Het gedicht gaat over het roestige / verroeste Europa, en lijkt daarmee te verwijzen naar het beroemde boek van Oswald Spengler ‘Untergang des Abendlandes’ (1918-22) waarin gesteld wordt dat de Europese cultuur naar zijn einde loopt.
In de ‘Jeremiade voor het Avondland’ van Hagar Peeters is het uiteindelijk de mens, die veerkrachtig genoeg is om alle veranderingen te doorstaan zonder zelf te verroesten.
Nicolette Leenstra, veel soberder en ingetogener dan Hagar Peeters, verraste me met een drietal mooie gedichten over Osip – en zijn vrouw Nadezjda – Mandelstam.

Een zeer geslaagde, afwisselende uitzending die door zo’n dertig poëzieliefhebbers werd bezocht en gewaardeerd. Zeker de moeite waard om dit vaker te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *