Mediterrane Letteren Festival

Van 12 t/m 15 december vond het 6e Mediterrane Letteren Festival plaats. Naast Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, believe it or not, afgelopen vrijdag ook in Assen. Een programma van Stichting Sahne, door Noes Solisa naar Assen gebracht – waarvoor dank.

Na een welkomstwoord en een openingswoord door Gert Wijlage (DeFKa) werd er voorgedragen door Kemal Özer (Turkije), Antonis Fostieris (Griekenland), Jesús Hilario Tundidor (Spanje), Mohammed Abbtoy (Marokko), Luigi Mandoliti (Italië) en Rien Vroegindeweij uit Rotterdam.

Beslist niet de minste dichters, want allemaal hebben ze nationale en/of internationale prijzen in de wacht gesleept. De vertalingen werden gebeamed, zodat alles goed te volgen was. Na afloop van het officiële programma kregen we nog een korte Nederlandstalig toegift door Egbert Hovenkamp een Geert Loman.

Op zo’n moment is het dan weer heerlijk om in Assen te wonen. Want waar in de grote steden zo’n festival al gauw enkele honderden bezoekers trekt, komt het aantal in Assen niet boven de twintig. En dat komt de sfeer en de intimiteit alleen maar ten goede. Dat vond ook Murat Tuncel van stichting Sahne, die zeer tevreden was over de avond en volgend jaar graag weer naar Assen wil komen. Wat mij betreft mag zo’n mini ‘poetry international’ nog wel vaker plaatsvinden.

Heb ik dan helemaal niets te zeuren? Ja natuurlijk. We hebben een Drentse Toal, die veel aandacht aan poëzie in de eigen taal schenkt, maar andermans eigen taal blijkbaar negeert. We hebben cultuureducatie, poëzieworkshops; allemaal om interesse te wekken voor de echte kunsten. En …? Tja, zegt u het maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *