dichter, denker, kunstenaar

INKISME – tekeningen van Peter van der Weij


‘Ik heb de proefdrukken binnen,’ appte Peter van der Weij. En die moesten gezien worden natuurlijk, zeker door mij, omdat ik eerder al mijn licht had laten schijnen over het voorwoord. Ik mag hopen dat het met het boekwerkje, zoals Peter het zelf noemt, beter vergaat dan met het voorwoord, want dat is geheel uit de bundel verdwenen. Ik sta overigens achter die keuze want Inktisme is een ‘kijkboek’ en ikzelf deel boeken graag in als leesboeken en kijkboeken. Wanneer het een het ander nodig heeft is dat vaak een gebrek aan uitdrukkingsvaardigheid van de maker. En voor wie er per se tekst bij wil hebben, dan is er het kleine boekje Carbontivity, uitgebracht bij een tentoonstelling in DeFKa Research in 2022, al wordt het een hele toer om dit schaarse collectorsitem nog ergens te vinden. Of probeer voor meer achtergrondinfo de link naar het Dagblad van het Noorden: https://dvhn.nl/cultuur/Van-venijnige-liedjes-naar-inkttekeningen-27471064.html

We zouden eerst in de kroeg afspreken, maar dat werd later bij mij thuis, zodat ik Peter ook werk van mij kon laten zien. Hoe meer wijn we dronken, hoe meer er te bespreken viel – vraag me niet naar het hoe en waarom, het was gewoon zo – en de aangename, leerzame filosofische, beeldende en typografische sessie liep daardoor behoorlijk uit.

De titel Inkisme doet een kunststroming vermoeden maar zou evengoed een vereenzelviging van inkt en maker kunnen inhouden: ‘Ink is me’. De tentoonstelling destijds bij DeFKa droeg nog de Engelse titel Inkism. Ik begreep dat daar teveel verwijzingen naar tattooshops aan kleefden.

Inkisme is een prachtige geniete brochure geworden en het is prettig dat Peter daarbij heeft gekozen voor een A-4 formaat, waardoor de tekeningen ook echt impact krijgen en ook de werkwijze (stippeltjes, lijntjes, penseelstreken) beter zichtbaar wordt dan op kleiner formaat. De tekeningen, waarvan sommigen in spreadsheet en ongeveer een derde ik kleur, zijn humoristisch maar altijd met een ‘serieus nadenkertje’ en ik zie daarin ook zijn interesse voor filosofie doorschemeren. Meer ga ik er niet over schrijven. Peter heeft zelf afgezien van een voorwoord en daarmee van uitleg. Niet alleen respecteer ik zijn keuze, ik ben het er zelfs mee eens. Het werk moet voor zich spreken. En dat doet het!

Tijdens ons gezellige drinkgelag kwamen nog een paar kleine wijzigingen aan de orde (het is per slot van rekening nog een proefdruk) die binnenkort zullen worden doorgevoerd. Daarna zal de definitieve versie van Inkisme de wereld gaan verrassen.

De brochure (het ‘boekwerkje) telt inclusief omslag 32 bladzijden, die behalve de achterflap allemaal gevuld zijn met tekeningen. Het is een prachtige selectie van Peters tekenwerk en op het A-4 formaat haal je daarmee in feite een aantal kunstwerken in huis, nota bene voor de belachelijk lage prijs van € 5,- (eventuele verzendkosten komen daar nog bij).
Inkisme is te bestellen bij Peter zelf, snelle voorintekening is gewenst vanwege de te bestellen oplage.

https://tekenstudiopvdw.nl/
https://www.facebook.com/peter.vanderweij.1

Adrie Krijgsman 11-02-2024


Geplaatst

in

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu