dichter, denker, kunstenaar

De lente van 23

De papieren versie van ‘De lente van 23’ is vanaf 1 augustus 2023 te bestellen bij elke boekhandel. Ook bij bol en amazon, maar liever niet want lokale boekhandels zijn belangrijk.

ISBN 97 8946 4809 61 9
Paperback, 88 pagina’s, € 15,00
Uitgever Brave New Books
Auteur Adrie Krijgsman

Een gratis pdf-versie kun je HIER lezen/downloaden.

De achterflap zegt:

Alleen op reis, problematische liefdes en een stevige portie maatschappijkritiek. Dat zijn thema’s die in de boeken van Krijgsman telkens opnieuw terugkeren.

De novelle ‘De lente van 23’ gaat over een oudere docent Nederlands, die als ‘jeugdige bejaarde’ op kampeervakantie naar de Pyreneeën gaat, met uitstapjes naar Spanje en de Franse Zuidwestkust.

Op de terugweg bezoekt hij een oud-leerlinge en dichteres, die hij al een kwart eeuw niet meer heeft gezien en die sinds twee jaar in Frankrijk woont.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een dreigende klimaatcatastrofe.

“Ik heb je nieuwste boek in twee avonden uitgelezen. Mijn complimenten. Knap hoe je een reisverhaal, de klimaatproblemen en een muze met elkaar weet te combineren naar een vlot lopend verhaal. Het boek inspireert om te gaan reizen, optimistisch te blijven en is kortom levenslustig ondanks kwaaltjes en het vorderen der jaren. Vooral het spelen met ‘ont’ en de beschouwingen over de wereldbevolking en klimaatproblemen spreken me erg aan.” (SB te K)

“Je novelle: De lente van 23′ heb ik uit. Op veel fronten herkenbaar. Je nam me mee in jouw leven dat op onderdelen aansluit bij mijn leven. Zonder dat onze levens tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Identificatie als toegang dus. De transformatie via de taal heeft me als jouw bondgenoot in de kunst meegevoerd. Dank voor het schrijven en publiceren.” AvdW te A)

“Adrie Krijgsman is dichter, schrijver, organisator en uitgever. In zijn novelle, de literaire vorm tussen de roman en kort verhaal, beschrijft hij het leven van een man op rijpe leeftijd tijdens zijn kampeervakantie. Hij, de solo-man en docent Nederlands, reist naar de Pyreneeën en maakt uitstapjes naar Spanje en de Franse zuidwestkust. Op de terugweg bezoekt hij een oud-leerlinge en dichteres. Hij heeft haar al een kwart eeuw niet meer heeft gezien. Ze woont sinds twee jaar in Frankrijk. Een bezoek dat in het boek in het begin suggestief beschreven wordt. Tijdens het lezen kreeg ik, door alle soms intieme openheid, inzicht in met wat voor man ik te doen had. Met z’n dagelijkse leefpatronen en onhebbelijkheden en wat het betekent als solo-man met gebreken om sober kamperend landen op reis te ontdekken. De beschrijving van zijn relatie met zijn oud-leerlinge is ietwat broeierig en vol van onvervulbare verlangens. In het boek is de dreigende klimaatcatastrofe een rode draad en dat maakt dat ik het ook gelezen heb als een tijdsbeeld. Het boek heb ik ervaren als een portret, het zelfportret van de schrijver?” (https://www.kunstencultuurkaart.nl/arnhem/2023/09/21/de-constructie-van-de-wereld-181/)


Geplaatst

in

,

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu